Haber

Yabancı Kuruluşlardan Sıralı Açıklamalar: Dolar/TL Ne Olur?

Yabancı yatırım ve kredi notu raporları açısından oldukça verimli bir haftayı geride bırakan Fısıltı Gazetesi’nin manşetlerine taşınan dolar/TL’nin öne çıkan seviyesi, seçimden sonra yükseleceği beklentisine dikkat çekti. Dolar vurgusu, Türkiye’nin kredi notunu takdir eden S&P’den geldi.

Bank of America, geçtiğimiz gün yayınladığı raporuyla tüm dikkatleri üzerine çekerken, bazı piyasalarda dikkat süresi çok uzun değil.

Kurumun, aralarında TÜSİAD eski Başekonomisti Zümrüt İmamoğlu’nun da bulunduğu analistler tarafından imzalanan 30 Mart tarihli raporunda, mevcut istikrara ilişkin verilerle hesaplanan Dolar/TL’de gerçeğe uygun değer seviyesi 24 olarak açıklandı.

Bir de ek vardı:

Genel olarak, para birimleri gerçeğe uygun değerlerinin üzerinde işlem görür.

Fitch yaptığı açıklamalarda seçim sonrası ertesi günkü toplantı için kur riskine de dikkat çekerken, dünkü depremden bankaların fazla etkilenme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

Fitch Ratings EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) Kıdemli Müdürü Erich Arispe, çevrimiçi seminerde yaptığı konuşmada, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimin ardından görevi devralacak yönetimin ilk görevinin, Döviz piyasasındaki riskleri yönetmek.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, 31 Mart Cuma günü yaptığı Türkiye değerlendirmesinde kredi notunu değil, görünümünü düşürdü. Görünümün düşürülmesi, bundan sonraki toplantılarda da notun düşürülmesi anlamına geliyor.

S&P Global’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunun ‘B’ olarak teyit edilirken, görünümü ‘durağan’dan ‘negatif’e revize edildi.

S&P, olumsuz görünümün Türkiye’nin kredibilitesine yönelik savunulamaz buldukları para, maliye ve ekonomi politikası ortamlarından kaynaklanan riskleri yansıttığını belirtti.

Kurum yaptığı değerlendirmede, 2022 yılı için açıklanan düşük kamu açığına rağmen Türkiye’ye yönelik diğer genel kamu sektörü risklerinin arttığını belirtti.

S&P, deprem sonrası yeniden yapılanma için Türkiye’nin GSYİH’sının yüzde 12’si kadar finansman gerektireceğini tahmin ediyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu da Türkiye’nin kredi notuna ilişkin olumlu ve olumsuz senaryoları açıkladı.

Olumsuz senaryoda ise, Türkiye’nin finansal istikrarı veya kamu maliyesi üzerindeki baskının artması durumunda yenilenen kurun potansiyel kaybıyla bağlantılı olarak notların düşürülebileceği ifade edildi.

Olumlu senaryoda, para ve finans sektörü politikalarının öngörülebilirliği ve etkinliği artarken, başta TCMB net döviz rezervleri olmak üzere ülkenin ödemelerdeki istikrarının sağlanması durumunda notların yükseltilebileceğine işaret edildi. Türkiye (TCMB), güçleniyor.

S&P, USD/TL tahmini için diğer kurumlara da katıldı. 2023 sonunda dolar/TL için 24 TL öngörülürken, gelecek yıl sonunda 27 TL açıklanıyor.

S&P Global, Türkiye’nin bu yıl yüzde 2,1 büyümesini beklerken, işsizlik oranının yüzde 11,5, enflasyonun ise yüzde 44,6 olması bekleniyor. Enflasyonun 2024’te yüzde 22,4 ve 2025’te yüzde 12,0 olacağı varsayılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu