Haber

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa Süper Ligi tartışmasını alevlendirdi

Avrupa Adalet Divanı, Avrupa liglerinde yer alan 12 büyük kulübün Nisan 2021’de açıkladığı Avrupa Üstün Lig projesiyle ilgili UEFA ve FIFA’nın şiddetle karşı çıktığı tartışmayı alevlendirdi.

Mahkemenin artık bağlayıcı olmayan ön raporuna göre, Avrupa Muhteşem Ligi’nin kurulabileceği ancak oraya katılacak kulüplerin izinsiz olarak FIFA ve UEFA maçlarına katılamayacakları belirtildi. .

2023 baharında davayla ilgili nihai kararını vermesi beklenen Avrupa Adalet Divanı’nın ilk görüşü, UEFA tarafından “büyük memnuniyetle karşılandı”.

UEFA’nın hukuk firması, mahkemenin raporuyla ilgili olarak, “Avrupa futbol piramidinin mevcut dinamik ve demokratik yönetişim yapısını korumaya yönelik cesaret verici bir adımdır.” değerlendirmesini yaptı.

Avrupa basını da mahkeme raporunun Avrupa Süper Ligi projesini “vurduğunu” yazdı.

Projenin öncüleri olan İspanya’nın Real Madrid ve Barcelona ile İtalya’nın Juventus kulüpleri henüz bir açıklama yapmadı.

Öte yandan Avrupa Adalet Divanı’nın bu görüşü, Avrupa Süper Ligi girişiminin ancak FIFA ve UEFA’dan yani ulusal federasyonlardan bağımsız kurulabileceği ve bu lige girecek kulüplerin yalnız kalacağı şeklinde yorumlandı.

Ekonomik olarak daha fazla gelir elde etmek için bu projeyi ortaya koyan kulüplerin böyle bir riski ne kadar alacakları şimdilik belirsizliğini koruyor.

İspanya’da 1. ve 2. lig kulüplerine bağlı olan LaLiga kurumu olan danışmanlık şirketi KPMG’nin yaptırdığı bir çalışmada Real Madrid ve Barcelona, ​​Avrupa Süper Ligi’nin kuruluşunda yer alacaklarını açıkladı. başından beri Avrupa Süper Ligi girişimine karşı. La Liga’nın gelirlerini 400 milyon euro artıracağını, La Liga’daki diğer kulüplerin gelirlerini ise yüzde 55 azaltacağını açıkladı.

Avrupa Süper Ligi girişimi

İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid ise 19 Nisan 2021’de Avrupa Süper Ligi girişimini başlattıklarını açıkladı. Hem FIFA hem de UEFA SporHalkın tepkileri üzerine Real Madrid, Barcelona ve Juventus dışında 9 kulüp projeden çekildiğini sadece sözlü olarak açıkladı (projeden çekildiğine dair resmi bir imza atmadan).

Söz konusu girişime karşı güçlerini birleştiren UEFA ve FIFA, dizilişten çıkmayan 3 takımın UEFA ve FIFA’ya bağlı kuruluşlardan ve ulusal liglerden ihraç, oyuncu gönderme yasağı gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. uluslararası maçlara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu