Haber

Fransa, ABD ve İngiltere’den Türkiye’ye karşı skandal hamleler!

Geçtiğimiz hafta adaya gelen Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle, Yunanlılarla ortak eğitimler düzenledi. Daha Fransız jetlerinden gelen mazot kokusu dağılmadan önce Amerikalılar ve İngilizler de adaya geldi. 15 Aralık’ta yapılacağı öğrenilen diğer iki tatbikatta ise Amerikalıların helikopterlerini, İngilizlerin ise jetlerini uçurduğu öğrenildi. Yunan-Yunan ikilisi, gelişimi doğrudan destekledi. “Türkiye’ye gözdağı”olarak ilan edildi.

FRANSIZLAR ÖNCE GELİYOR

Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle, geçtiğimiz hafta Kıbrıs kıyılarına gelerek Kıbrıs Rum Ulusal Muhafızları ile ortak tatbikatlar yaptı. TALOS 2/2022 kod adıyla 11 Aralık’ta gerçekleştirilen tatbikatta, Yunanlıların hava operasyonlarını planlama ve yönetme konusundaki hazırlığı test edilirken, Rafale jetleri de havalandı.

Fransızlar, tatbikatın ikili savunma iş birliği kapsamında düzenlendiğini ve Doğu Akdeniz’de istikrar ve güvenliğe katkı sağlamayı amaçladığını açıkladı.

İNGİLİZ İLE HAVA SAVUNMA ELBİSESİ

Fransız uçak gemisinin adadan ayrılmasından kısa bir süre sonra bu kez Amerikalılar ve İngilizler kendilerini gösterdiler. Kıbrıs’ta ilk kez 15 Aralık’ta gerçekleştirilen Afrodit Kalkanı Tatbikatı’nda İngiliz Hava Kuvvetleri ve Yunan Ulusal Muhafız Ordusu hava savunma eğitimi verdi.

AMERİKANLAR İLE ARAMA KURTARMA ELBİSESİ

Tatbikatın amacının Kıbrıs Rum personeline hava kuvvetleri konuşlandırma taktikleri konusunda eğitim vermek, harekâta hazırlık, hava harekâtlarının planlanması ve icrasında standardizasyon seviyesini artırmak olduğu belirtildi. açıklamada, “Yunan Milli Muhafız Kuvvetleri tesislerinin hava savunma sistemleri ve öz savunma sistemleri devreye alınarak modern savaş uçaklarına karşı performansları gerçekçi koşullarda değerlendirildi.”ifadeler yer aldı.

‘KARARLILIK MESAJI’

İngilizlerin Yunanlara hava savunma eğitimi verdiği gün denizde bir tatbikat daha yapıldığı öğrenildi. Amerikalılar bu kez Kıbrıslı Rumlara arama kurtarma (SAR) eğitimi verdi. ABD Donanması ile Yunan liman ve deniz polisinin düzenlediği CYPUSA 01/22 adlı ortak SAR Tatbikatında çeşitli deniz ve hava platformları kullanıldı. Larnaka’da “Ortak Kurtarma Koordinasyon Merkezi” Tatbikata ABD Donanmasına ait MH-60S ve MSC-28 helikopterleri, Yunan hızlı devriye botu BUEAS ve bir AW-139 helikopteri katıldı. Tatbikatların gece etabının da gerçekleştirildiği bildirildi.

Yunan basını tatbikatı “Ada’daki Amerikan varlığı artıyor” başlığıyla duyurdu. Pentapostagma gazetesi ilgili haberinde şu değerlendirmelere yer verdi:

“Kıbrıs (GKRY) geçtiğimiz günlerde ABD, Fransa ve İngiltere gibi değerli güçlerle ortak tatbikat programını hayata geçirdi. Dün ABD helikopterleri arama kurtarma tatbikatı kapsamında Kıbrıs üzerinde uçtu. Bu, Kıbrıs’a gönderilen açık bir caydırıcı açıklamaydı. Türkiye.Üstelik ortak tatbikat, ABD F-22’lerinin Lefkoşa’ya destek amacıyla Kıbrıs üzerinden uçmasından haftalar sonra gerçekleşti.Ayrıca, sadece birkaç gün önce Lefkoşa’nın Fransız uçak gemisi Combat Cluster ile bir tatbikat düzenlediğini de hatırlamakta fayda var.”

KAYNAK: PARLAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu